Terugblik Food Systems Safety Day 2024

Op woensdag 6 november hebben we in KAS Meeting-Eventlocatie in Woerden een succesvolle eerste editie van de Food Systems Safety Day georganiseerd, met als thema veiligheid in de voedingsmiddelenindustrie. De focus lag zowel op de veiligheid van medewerkers als op voedselveiligheid voor de consument. Het evenement, dat een nieuwe naam kreeg om deze brede focus te weerspiegelen, bracht experts en professionals samen om de laatste ontwikkelingen, regelgeving en innovaties te bespreken die bijdragen aan een veilige toekomst van voedselproductie.

Na de opening door Perry Verberne, startte Hans van der Steen (Hygienic Design Network (HDN)) met een presentatie over CE-markeringen, waarin hij een overzicht gaf van de actuele verordeningen en normen. Dit gaf waardevolle inzichten voor producenten en gebruikers van machines en installaties. Jan van der Heijden (Kleentec) bracht vervolgens de uitdagingen in kaart bij het combineren van operationele veiligheid met voedselveiligheid tijdens het schoonmaakproces.

De middag bood uiteenlopende breakoutsessies. Edward van Engelenhoven (Saint-Gobain ISOVER Technical Insulation Benelux) presenteerde de aankomende energielabelsystemen voor technische isolatiesystemen en de impact op energie-efficiëntie. Davy Van Paemel (Spirax Sarco BeNeLux) gaf inzicht in het belang van de juiste stoomkwaliteit voor voedselveiligheid, terwijl Nicole Janssen (Burkert Benelux B.V.) belichtte hoe CIP-data (Clean-in-Place) kan bijdragen aan de CSRD-rapportage, gericht op duurzaamheid.

Na een korte pauze volgden er nieuwe sessies waarin Flora Poppelaars, PhD (Partners for Innovation) uitlegde hoe bedrijven zich kunnen voorbereiden op toekomstige rapportage-eisen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Eva Hofland (Oceanz 3D Printing) besprak de mogelijkheden van 3D-printen voor food-grade toepassingen, en Wiene Fokkinga (NEN) gaf een update over de revisie van ISO 14159 met betrekking tot machineveiligheid en hygiënische ontwerpvereisten. En is er een oproep gedaan aan experts om mee te denken en bij te dragen aan de herziening van deze norm voor machineveiligheid en hygiënisch ontwerp. Afsluitend deelden Gabriel Mainer en Mariana de Vries-Hlaváčová van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hun expertise over het belang van goed ontworpen en onderhouden machines en de bijbehorende risico’s. Deze sessie gaf praktische inzichten in de rol van de NVWA en de geldende regels voor voedselveiligheid in machineontwerpen. Met een breed scala lezingen hebben we getracht de eisen uit de diverse EC verordeningen naar de praktijk te brengen.

De dag eindigde met een open discussie en netwerkborrel. De Food Systems Safety Day bleek een waardevol platform om regelgeving, praktijkervaring en innovatie te verbinden, met enthousiasme voor de volgende editie.

Dit evenement is georganiseerd in samenwerking met DMFI, GMV – Dutch Food Systems, Machevo & Bulk Vereniging en Hygienic Design Network (HDN).

Terug naar overzicht