Belgische jongerenteams bedenken producten voor de toekomst

Students-at-work-awards

Ieder jaar reikt Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, de Food At Work Student Awards uit. Aan de tiende editie deden in totaal dertig teams mee. Ze kregen de opdracht om een duurzaam en gezond voedingsproduct voor de toekomst te ontwikkelen. De prijzen gingen naar de producten Bizza, Fibercracker with bacon en Abricotam.

Naast de drie wedstrijden voor studenten was er voor het eerst ook een wedstrijd voor leerlingen uit het technisch onderwijs.

EVMI_BizzaFood At Work Ecotrophelia Awards

Allereerst was er de Food At Work Ecotrophelia Awards voor studenten uit het hoger onderwijs. Een team van KU Leuven won de eerste prijs voor hun product ‘Bizza’. Bizza is een gezond pizzadeeg gemaakt met bierdraf, bierwort en biergist van lokale brouwers. Als winnaars mogen zij België vertegenwoordigen bij de Europese Ecotrophelia Awards. Deze vinden plaats tijdens de voedingsbeurs SIAL in Parijs.

Een team van HE Charlemagne Isla Huy nam de tweede prijs mee naar huis. Zij ontwikkelden ‘BeLight’, een vetarm bevroren dessert op basis van wei. Wei is een bijproduct van de zuivelproductie. Er zijn drie smaken en kleuren, en het product bevat minstens 50 procent echt fruit.

EVMI_FibercrackerFood At Work Awards Vlaanderen

De tweede wedstrijd was voor leerlingen uit het Nederlandstalig secundair onderwijs. Twee teams van Ter Groene Poorte bezetten de eerste en tweede plaats van de Food At Work Awards Vlaanderen.

Het goud ging naar ‘fibercracker with bacon’, een hartig en vezelrijk koekje met een zacht aroma van spek. Dit aperitiefkoekje maakten de leerlingen uit het Specialisatiejaar Assistent Voeding van restvezels en pulp uit de fruitsapindustrie. Voor toegevoegde gedroogde ham gebruikten ze het restafval van het versnijden van gedroogde hammen. Fibercracker won ook de publieksprijs.

De tweede prijs ging naar leerlingen uit het zesde jaar Slagerijschool. Zij ontwikkelden de ‘Chick’n Chill’, een allergenenvrije kippenschnitzel. Als basis gebruikten zij mager kippenvlees waaraan ze een mix van verschillende groenten als broccoli, spinazie, groene kool, courgette en zeewier toevoegden.

EVMI_AbricotamFood At Work Awards Wallonie

Food At Work Awards Wallonie was voor leerlingen van het Franstalig middelbaar onderwijs. De eerste prijs werd gewonnen door het team uit het Athénée Royal Agri St. Georges. Zij maakten ‘Abricotam’, een frisdrank op basis van gerecupereerde siroop uit abrikozenconserven in combinatie met een extract van exotische vruchten. Daarnaast bevat het product lithothamne, een kalkwier met een hoog gehalte aan calcium.

Het team van de Ecole Secondaire Clairval won de tweede prijs met de ‘Flower Burger’. Deze vegetarische burger werd gemaakt op basis van lokale kazen en granen, en bevat weinig gluten.

Food At Work Techno Awards

Dit jaar vond voor de eerste keer een vierde wedstrijd plaats, namelijk de Food At Work Techno Awards voor leerlingen uit het technisch (beroeps)onderwijs. Hierbij gingen leerlingen uit het zesde of zevende jaar TSO of BSO aan de slag bij een voedingsbedrijf rond een technische uitdaging.

Een team van de Vrije Technische Scholen te Sint-Niklaas won. Zij ontwikkelden voor Lily’s Cakes een mobiele deegdoseringsmachine die de productie van wafels 30 procent sneller laat lopen. De tweede prijs ging naar een team van het Emmaüsinstituut uit Aalter die een automatische vernevelingsinstallatie ontwierpen voor FrieslandCampina.

 

Bron: https://www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/jongerenteam-bedenken-producten-voor-de-toekomst/
Terug naar overzicht

Lid worden?

Als DMFI-lid heeft u vele voordelen. Lid van DMFI worden is eenvouding en via onze website te regelen.

Lid worden van DMFI

Bereikbaarheid

DMFI
Einsteinbaan 1
3439 NJ Nieuwegein
Postbus 2600
3430 GA Nieuwegein

T. 030 605 33 44
F. 030 605 32 08
dmfi@metaalunie.nl