Handzame blauwdruk van normen en regels bespaart kosten
Aan machines en installaties voor de voedsel-, dranken- en farmaceutische industrie worden veel eisen gesteld. Logisch, want het gaat om producten die mensen innemen. Maar voor de producenten en hun toeleveranciers is het niet eenvoudig om de juiste weg te vinden in de veelheid van normen, richtlijnen en codes.
“Wij hebben een blauwdruk geschreven voor machines, componenten en installatiedelen waarvoor hygiëne een rol peelt. Daarvoor hebben we alle relevante bestaande normen, richtlijnen en codes geïnventariseerd en over elkaar gelegd. Zo hebben we een concreet verhaal gemaakt dat toepasbaar is in onze markten. We hebben het de naam HDN gegeven: Hygienic Design Network.”
HDN is ontstaan doordat in de branchegroep (DMFI) Dutch Machinery for the Food Industry behoefte was aan duidelijkheid op het gebied van Europese normen en richtlijnen. DMFI heeft daarom het initiatief genomen voor de ontwikkeling van de HDN methodiek. HDN biedt een blauwdruk van Europese normen en richtlijnen voor het ontwerpen, bouwen en installeren van machines en procesinstallaties in de voedselverwerkende industrie. HDN borgt dat dit proces aantoonbaar voldoet aan de regelgeving.
Bij het ontwerp van de HDN blauwdruk is gestart vanuit de volgende eisen; eenvoudig, objectief en niet kostenverhogend. Daarbij staat de toepassing en manier van reinigen centraal. Het resultaat moest integraal, eenduidig en praktisch zijn. Het beheren van dit geheel willen we centraal houden, zodat we de actualiteit kunnen garanderen en wildgroei kunnen voorkomen. Bij het tot stand komen hebben we alle beschikbare bronnen gebruikt. Dit was de kennis en ervaring van de DMFI leden, ervaring Metaalunie, bestaande normen en richtlijnen, input van de eindgebruikers en het Europees netwerk. De input vanuit de gebruikers van de installaties was ook de wens voor eenvoudige controle mogelijkheden. Naast de eisen op gebied van traceerbaarheid van de toegepaste materialen, dient ook de uitvoering controleerbaar en traceerbaar te zijn. HDN voldoet aan die eisen en wordt afgerond met een integraal opleveringsprotocol.
Hans van der Steen vat kort samen waaraan hij en een aantal andere leden van DMFI de afgelopen jaren hard hebben gewerkt. De werkgroep is groter, maar enkele kernleden lichten toe wat hun blauwdruk inhoudt en waarvoor het bedoeld is. De leden hebben gewerkt aan antwoorden op vragen zoals: Hoe moet ik het precies ontwerpen en bouwen of in elkaar zetten? Waar moet ik rekening mee houden voor de las, de buis en andere aspecten? Er zijn concrete antwoorden samengesteld op basis van verordeningen, normen, juridische aspecten en vooral de praktische kanten van het ontwerpen en bouwen. Daarvoor worden vier toepassingscategorieën onderscheiden, op basis van de hygiënische eisen die gesteld worden in de voedingsmiddelenindustrie. Hierbij wordt een onderscheid in de volgende praktische klassen:
Machines en installaties worden ingedeeld in een HDN klasse
- HDN 1: Is gericht op hoge mate van hygiëne, zoals een aseptische of allergenenvrije toepassing.
- HDN 2: Toepassingen waarbij geautomatiseerd gereinigd wordt.
- HDN 3: Behandeld de hygiënische processen die na demontage gereinigd worden (COP).
- HDN 4: Gericht op de non food applicaties. (utiliteiten)
HDN klassen variëren op het gebied van maatregelen op gebied van ontwerp, techniek, reiniging en instructies.
De omgeving (non food gebied) wordt ingedeeld in een zone:
- Non hygiene area
- Basic hygiene area
- Medium hygiene area (dry and wet)
- Hygh hygiene area
Na de indeling in klasse en/of zone is er per indeling een maatregellijst beschikbaar die past in die applicatie. In een hogere klasse zijn meer of andere maatregelen nodig dan in een lagere klasse.
Zie ook www.hdn4food.com