Drukbezochte Normen-dag 2.0 goed ontvangen: ‘Deze dag is een opfrissing, zeer verhelderend!’

Voor wie zaken wil doen in de EU kan simpelweg niet om de scala aan Europese regelgeving heen. EU-verordeningen, bindende rechtshandelingen waar alle EU-lidstaten zich aan moeten houden, zijn op meerdere rechtssituaties toepasselijk en gelden voor zowel burgers, bedrijven, lidstaten en EU-instellingen. Tijdens de drukbezochte Normen-dag 2.0 op 2 oktober jl. zoomden diverse sprekers tijdens leerzame, inspirerende en interactieve sessies in op alle EU-verordeningen die direct of indirect van invloed zijn op het ontwerpen, bouwen, onderhouden en gebruiken van technische installaties en machines voor de voedingsmiddelenindustrie.

 Auteur Zamire Willems, CM Communicatie

De meerderheid van de ruim 120 bezoekers is erg te spreken over de ruime, groene locatie van Wageningen University & Research (WUR), het hart van wereldwijde onderzoeken naar problemen in voeding en voedselproductie, leefomgeving en gezondheid, leefstijl en levensomstandigheden, en dit jaar het bevlogen toneel van de jaarlijkse kennissessie georganiseerd door de brancheverenigingen Dutch Machinery for the Food Industry (DMFI-NBT), GMV Dutch Food Systems, Machevo & Bulk Vereniging en Hygienic Design Network (HDN).

Good Manufacturing Practice

Anders dan vorig jaar was er nu gekozen voor een nog bredere opzet: meerdere sessies die parallel aan elkaar plaatsvonden en sprekers en bezoekers uit het bedrijfsleven, de overheid en zelfs het onderwijs gaven acte de présence. “Veel mensen die werkzaam zijn in de voedingsmiddelenindustrie zijn niet geschoold op het gebied van hygiënenormen. Ze worden wel geacht om Good Manufacturing Practice (GMP) te leveren, maar dat is moeilijk als je niet op de hoogte bent van relevante EU-verordeningen”, constateert Hans van der Steen, Business manager HDN en één van de organisatoren van Normen-dag 2.0. Hij zag gedurende de dag bij veel bezoekers de bewustwording groeien dat ze nog een lange weg te gaan hebben wat betreft kennis omtrent Europese regelgeving, maar zeker ook de motivatie om nu door te pakken. “De vraag: ‘Wat en hoe moeten we het nu precies aanpakken?’ bleef terugkomen. Wij zijn nu een methode aan het ontwikkelen, dat als je een CE-markering aan een product toekent (een CE-markering geeft aan dat het product in overeenstemming is met de EU-regelgeving, red.), dat je alle wetten die van toepassing zijn hebt meegenomen. Het wordt opgezet als een beslisboom: wat is het beoogd gebruik en welke wetten zijn van toepassing?”, zegt Van der Steen, zelfbenoemd missionair van HDN, die er zelfs aan denkt om naast een speciale digitale tool er ook een gids met officiële status van te maken.

‘Je hoeft niet altijd zelf het wiel uit te vinden’

Voor Arjan de Ruiter, QESH Engineer bij Filtration Group, klinkt een website waar alle regels en normen verzameld gaan worden als muziek in de oren. Als één van de bezoekers merkt hij op dat veel van de aanwezigen kampen met onduidelijkheid over EU-verordeningen en dan vooral gericht op het vraagstuk: waar moet ik nou eigenlijk aan voldoen en waar kan ik het vinden? “Wij maken filters en de voedingsmiddelenindustrie is voor ons een belangrijke sector, klanten vragen om veilige producten. Maar ook vanuit productontwikkeling is deze kennisdag interessant om te achterhalen wat er speelt, welke partijen aanwezig zijn en welke vragen bij wie spelen”, zegt De Ruiter, die de brede vertegenwoordiging van sprekers uit zowel het bedrijfsleven als de overheid waardeert en zo ook de mix van theoretische en praktische informatie uit de vele lezingen en interactieve sessies. Datzelfde ervaart Henk Bakker, technical sales agent bij Foeth, al geeft hij wel de voorkeur aan praktijkvoorbeelden, gezien dat toch meer tot de verbeelding spreekt: “Deze dag is een opfrissing, zeer verhelderend. Het is lang geleden dat ik iets gehoord heb over normen. De sprekers, maar zeker ook de sessies zijn interessant, de ruimtes soms wat te klein vanwege het vele animo.” Of de dag leerzaam is? “Zeker! Je hoort hoe je de wetgeving en regelgeving moet interpreteren, maar het is natuurlijk ook vooral gezond verstand en een goede vastlegging van procedures”, aldus Bakker. Over welke sessie hem het meest is bijgebleven, hoeft de technical sales agent niet lang na te denken: “Er was iemand van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die zei: “Ik ben er om te controleren of mensen de regels volgen, heb ook een adviserende rol. Ik ben er niet om mensen te betrappen”, vertelt Bakker, die door de ook adviserende rol ineens met andere ogen naar de NVWA kijkt en naar eigen zeggen sneller bij deze instantie zal aankloppen dan voorheen: “Je hoeft niet altijd zelf het wiel uit te vinden!”

 ‘Eisen worden zwaarder’

Peter Horsman, Product Specialist Machineveiligheid en Regelgeving bij Kiremko, is als trouwe bezoeker van Normen-dag erg te spreken over WUR als nieuwgekozen locatie voor Normen-dag 2.0. De ruime opzet biedt, anders dan vorig jaar, de mogelijkheid om meerdere sessies te bezoeken. “Een aantal dingen die ik hoor, wist ik al. Maar zo’n dag is altijd goed om branchegenoten te ontmoeten, achterhalen waar andere bedrijven staan en uiteraard on te horen welke normen en regels zijn aangepast”, zegt Horsman. Hij realiseert zich dat hij gezien zijn functie meer dan anderen op de hoogte moet blijven van bepaalde regelgeving, maar blijft zich verbazen dat er in zijn ogen nog steeds veel bedrijven zijn die hier weinig van afweten. “Als toeleverancier hebben wij er dan misschien minder mee te maken, maar onze klanten moeten aan voedselveiligheid voldoen, dus wij ook! Daarbij worden de eisen voor onze klanten steeds zwaarder”, stelt Horsman. Welke sprekers hem zijn bijgebleven? “De Arbeidsinspectie. Die man kon écht vertellen, dat was erg leuk om te horen! En een Deense fabrikant van afdichtingen, die vertelde waar we in Europa heengaan door het aankomend verbod op veel kunststoffen. Afdichtingen worden gemaakt van kunststoffen, maar er is nog geen alternatief. Dat gaat een hele uitdaging worden.”

Normendag 2024

Van der Steen is als één van de organisatoren erg te spreken over het verloop van Normen-dag 2.0. Hij kijkt nu al uit naar de derde editie en durft zelfs al een beetje hardop te dromen: “Samen met vier verenigingen hebben we een mooi evenement neergezet. Sterker, meer verenigingen hebben laten weten mee te willen doen. Hierdoor kunnen we het mogelijk breder trekken en zo’n dag voor de hele markt organiseren met nóg meer sessies. Het zou ook zomaar kunnen zijn dat we toewerken naar een volwaardige beurs als vervanging van Normendag, waar onze leden hun producten en oplossingen kunnen tonen”, aldus de gepassioneerde, zelfbenoemde missionair van de stichting.

Terug naar overzicht