De bakkerijsector en Nederlandse Bakkerijtechniek

De afgelopen twintig jaar lijkt er meer te zijn veranderd dan de 40 jaar daarvoor. De klant is steeds mondiger en veeleisender. Het eetpatroon van consumenten is veranderd, ze eten vaker muesli, yoghurt en granola in plaats van brood. De vraag naar andere broodsoorten, zoals koolhydraatarm, stijgt. Gezondheid, nieuwe culturen, kwaliteitseisen, behoefte aan meer keuzes (bv vers brood op zondag) aan de klantzijde. Maar ook vanuit andere hoeken heeft de bakkerijsector veranderingen te maken. De overheid die wet- en regelgeving maakt op het gebied van ingrediënten: minder zout en vet, toenemende hygiëne op de werkvloer, arbo-veiligheid, verplichte energiebesparingen. Daarnaast de opkomst van de directe concurrentie vanuit de supermarkt, innovatieve nieuwe eetconcepten, blurring of vanuit de andere foodkanalen. En bovendien kampt de sector met minder instroom van vakpersoneel, zowel aan bakkerij als technisch beroepen, en is er nog steeds een behoorlijke consolidatieslag aan de leverancierszijde gaande.

De bakkerijsector is hierbij niet uniek. Ook andere sectoren kampen met dezelfde uitdagingen. Of je nu een ambachtelijke bakker of slager bent of juist een grote bierbrouwerij of aanbieder van babyvoeding de markt is sterk veranderd en zal de komende jaren almaar blijven veranderen. Vanuit het NBT zien we de vele ontwikkelingen al enige tijd aankomen en hebben daarom op een aantal cruciale terreinen de samenwerking met andere brancheverenigingen gezocht. Het afgelopen jaar hebben we in DMFI (Dutch Machinery for the Food Industry) een goede samenwerkingspartner gevonden. Bovendien waren aantal van de DMFI-leden ook al actief in de (industriële) bakkerijbranche. En onder andere op het gebied van hygiënisch ontwerpen van machines, instroombevordering, energiebesparing bleek er dusdanige synergie mogelijk dat de leden van NBT en DMFI het voornemen hebben uitgesproken om het komende jaar zeer intensief samen op te trekken waarbij een samengaan in de nabije toekomst zeker niet uitgesloten is.

Peter Eversdijk, Directeur Everbake Group en voorzitter NBT

Voorwoord
Netwerkbijeenkomst
Everbake
NBT
De bakkerijsector

Terug naar overzicht

Lid worden?

Als DMFI-lid heeft u vele voordelen. Lid van DMFI worden is eenvouding en via onze website te regelen.

Lid worden van DMFI

Bereikbaarheid

DMFI
Einsteinbaan 1
3439 NJ Nieuwegein
Postbus 2600
3430 GA Nieuwegein

T. 030 605 33 44
F. 030 605 32 08
dmfi@metaalunie.nl