Mogelijke verklaring door economische ontwikkelingen

Uit een presentatie van Gert Jan Braam van ING blijkt dat een groot deel van de enorme prijsverhogingen in de markt veroorzaakt worden door verschillen in het herstellen van de economie.

Ook Nederland is hard geraakt, maar blijkt er beter doorheen te komen dan andere landen. Het herstel is in Nederland al omgezet in een groei. Die groei veroorzaakt op zich al in een toename van de vraag en door het lage aanbod als gevolg van de pandemie, veroorzaakt een groot gat in de materiaalvoorzieningen. Hierin zijn we ook afhankelijk van andere landen. De onzekerheden hebben vorig jaar ook geleid tot lagere voorraden in de handel en die zijn nog steeds niet op peil.

Die groei in Nederland gaat door, maar we komen in een spagaat als gevolg van de tekorten en de invloed op de kostprijs. Deze invloed wordt niet alleen veroorzaakt door de stijgende prijzen. Ook de tekorten op de arbeidsmarkt zijn niet gunstig voor de capaciteit in de maakindustrie. Daarnaast wordt ook transport steeds duurder en zijn de protectionistische maatregelen in andere delen van de wereld ook niet positief voor ons. We zijn voor grondstoffen en materialen voor een heel groot deel afhankelijk geworden van andere werelddelen. Als men daar eerst aan de eigen behoefte denkt, komen wij op de tweede plaats en daarbij zijn we zelfs afhankelijk van de eigen politiek. De Europese importheffingen dragen daar niet aan bij. Het gevolg van de groei in orders, is een nog grotere vraag naar materiaal en capaciteit. Dit resulteert weer in langere levertijden en we moeten waken voor het verliezen van orders als gevolg van die ontwikkelingen.

Al deze invloeden zetten daarmee ook weer een rem op de groei. De verwachting is dat dit een tijdelijke situatie betreft, maar niemand heeft een indicatie van de duur ervan.

De adviezen voor de markt variëren van toepassen van minder “singlesource” inkopen, kijken naar alternatieve materialen en wellicht meer toepassen van gebruikte componenten. Dat is wellicht wel het enige positieve aan deze situatie. Door het gebrek aan materiaal, kan de transitie naar een meer circulaire wereld versneld worden.

 Let bij veranderingen wel op verschillen in kwaliteit en vooral ook de kwaliteit verwachting van de klant.

 

Lees verder:
De invloed van de hogere kosten op de eigen kostprijs
Hoe ga je om met prijsverhogingen richting klant

 

Terug naar overzicht